Nieuwsbrief nr. 85
Agenda
- 2 februari: Lichtjesfeest bij de kleuters
- 6 en 7 februari: IEP toets klas 6
- 13 februari: screening boeken schoolbibliotheek. Ouderhulp van harte welkom.
- 14 februari: studiedag. Alle leerlingen vrij.
- 16 februari: Verkleedfeest
- 19 - 23 februari: voorjaarsvakantie
Aan de ouders van Vrijeschool Zaanstreek,
Alhoewel we er alweer een hele schoolweek op hebben zitten, wens ik jullie vanuit een winterse Galjoenstraat alsnog een mooi 2024 toe. Er is een heel rijtje te bedenken wat onder het bijvoeglijk naamwoord ‘mooi’ weg te zetten valt. Maar als je het jaar in goede gezondheid en in liefdevolle harmonie met je naasten mag doorbrengen, dan heb je wat mij betreft goud in handen. Ditzelfde goud gun ik ook onze wereld: een gezonde aardbol waar we in liefdevolle harmonie met elkaar samenleven; iets waar wij als team binnen onze Vrijeschool Zaanstreek elke dag weer een klein stukje aan proberen bij te dragen.
Toetsperiode
Deze week start klas 1 t/m 5 met de toetsen van toetssysteem Leerling-In-Beeld. ‘Leerling-In-Beeld’ is de vernieuwde versie van de al bekende CITO toetsen. Eens in de zoveel tijd worden deze toetsen herzien en geactualiseerd. Nieuw is ook dat de toetsen voor de klassen 4 en 5 deels digitaal worden afgenomen bij de daarvoor in aanmerking komende leerlingen. Dit is omdat ze voorleesondersteuning nodig hebben en/of op een ander niveau dan de rest van de klas getoetst worden.
Klas 6 is ondertussen bezig met de voorbereidingen voor de IEP-doorstoomtoets op 6 en 7 februari. En ook de kleuterklassen zijn op hun eigen wijze bezig met het verwerken van hun observaties ten behoeve van het kleutervolgsysteem.
Dit alles om straks op de studiedag 14 februari de afgelopen periode te kunnen evalueren en op basis van de actuele gegevens de nieuwe Pedagogisch Didactische Groepsoverzichten inclusief groepsplan op te kunnen stellen.
Uiteraard willen wij de kinderen zo min mogelijk belasten met eventuele spanning rond het toetsen. We leggen de kinderen dan ook altijd uit dat de toetsen een hulpmiddel zijn voor de juffen om hun lessen en uitleg voor de kinderen nog beter te kunnen doen. Niets meer en niets minder.
Wel willen wij jullie vragen om de komende weken jullie kinderen goed uitgerust naar school te laten gaan en zo min mogelijk te laten verzuimen. Dit is natuurlijk altijd van belang, maar nu net even extra.
Adviesgesprekken klas 6
Op woensdag 17 januari zal Jessica samen met onze intern begeleidster Yvette een hele dag gesprekken hebben met de kinderen van klas 6 en hun ouders. In deze gesprekken zullen zij het definitieve advies voor het voortgezet onderwijs kenbaar maken. Elk jaar weer een bijzondere dag en voor veel kinderen ook best een beetje spannend.
Juf Loes en juf Elvira als extra versterking binnen het team
In de komende maanden tot aan de zomer hebben we extra versterking van zowel juf Loes (maandag en dinsdag) en juf Elvira (dinsdag-woensdag-vrijdag).
Loes bereidt zich voor op de studie voor onderwijsassistent en zet zich binnen dat kader al in voor onze school. Elvira zal op de vrijdagen klas 2 en af en toe ook klas 3 onder haar hoede nemen. Op de dinsdag en woensdag zal zij zowel onderwijsondersteunende als ook lesgevende taken op zich nemen.
We zijn erg blij met deze extra versterking van deze twee toppers.
Nieuwe schoolbibliotheek
Op dit moment wordt de huidige bibliotheekruimte onder handen genomen worden. Nog voor de voorjaarsvakantie zal er een start worden gemaakt met de opzet van onze nieuwe schoolbibliotheek onder leiding van de ’Leesvink’. Hiervoor zal de huidige boekencollectie gescreend worden en, indien nog goed gekeurd, voorzien van nieuwe bestickering inclusief leesniveau. Deze screening zal plaatsvinden op dinsdag 13 februari. Het is een intensieve klus en we zouden een aantal helpende handen daarom goed kunnen gebruiken. Mocht je op deze dag dus tijd en zin hebben: WELKOM! Meld je aan bij mij!
In de komende weken zal er ook een enquête verspreid worden onder de kinderen waarin zij hun wensen voor de nieuwe schoolbibliotheek kenbaar kunnen maken. Hiermee wordt de bibliotheek ook een project van henzelf en hopen we ze straks spontaan te zien transformeren tot ouderwetse boekenwurmen als zij eenmaal van onze nieuwe bibliotheek gebruik kunnen maken.
Seizoenstafelhoek bij de voordeur
Zoals jullie wellicht al eens hebben opgemerkt, is er in het halletje van onze school een soort seizoenstafelhoek in de vorm van een natuurhouten stelling. Tot voor kort werd deze altijd verzorgd door Mirjam (de moeder van Jurriaan/klas4). Zij heeft te kennen gegeven dat zij graag het stokje over zou willen dragen. Bij deze dus de oproep aan een enthousiaste en/of creatieve ouder of grootouder om zich hiervoor aan te melden. Uiteraard hebben wij hiervoor de benodigde spullen op school liggen. Meer informatie en aanmelden kan bij Nelly of Elske-Fleur.
Hartelijke groet, ook namens het team
Inger Andersson (directeur Vrijeschool Zaanstreek)
Fluiten en breien in klas 2
In de adventstijd hebben we in de tweede klas de eerste toon geblazen op de Choroifluit.
Elke ochtend hebben we kort gefloten.
In het begin was het heel moeilijk om de gaatjes te sluiten en niet te hard te blazen. Maar de vingers worden steeds handiger, er zijn steeds minder kieren die nog gesloten moeten worden en de toon begint steeds zuiverder te klinken.
Het lukt de meeste kinderen al om een mooie toon te laten klinken met drie gaatjes gesloten.
We bouwen het op. Eerst een mooie toon met een gaatje en daarna met twee gaatjes dicht. Toen konden we ook ons eerste tweetonige liedje spelen.
Nu kunnen we al een toon blazen met drie gaatjes gesloten en oefenen we al ons derde liedje!
Na de herfstvakantie zijn we begonnen met breien van de fluitenzakken om de fluiten in te gaan bewaren.
De zesdeklassers hebben de tweedeklassers daar mee geholpen.
Eerst hebben ze zelf, met een paar oefenbreiwerkjes, in de klas nog even geoefend hoe het breien ook al weer ging.
Een aantal weken achter elkaar, twee keer per week, zaten de zesdeklassers naast één of twee tweedeklassers en leerden ze ze breien en hielpen ze als het moeilijk was.
‘Huisje in gegaan,
Dasje om gedaan,
Huisje uit gegaan,
En uit wandelen gegaan.’
Het spreukje dat we als hulpje zeggen om het goede te doen met de draad en de breinaalden.
Na een aantal weken zijn we het zonder hulp van de zesde klas gaan proberen. De meeste kinderen lukt het breien nu al goed.
In het begin vielen er veel steken, ontstonden er rare lussen of hadden ze opeens 23 i.p.v. 16 steken. Maar dat wordt steeds minder en veel kinderen helpen nu ook elkaar.
Voor een enkeling is het breien nog heel moeilijk en is nog veel hulp nodig. Maar bij alle kinderen groeit het breiwerk.
Trots komen ze vertellen dat ze deze keer al wel 3 of 5 naalden hebben gebreid. Elke keer kijken ze blij als we weer gaan breien.
En we kijken uit naar de dag dat de fluiten in de fluitenzak bewaard kunnen worden!
Juf Valentine
Ouderkoor-update
Voorlopig de laatste update vanuit het ouderkoor. Het koor is gestart door een paar ouders van de Vrijeschool Zaanstreek en inmiddels zijn er ongeveer 15 ouders die hieraan meedoen. We zijn nu een paar weken enthousiast onderweg, en het begint zijn vorm te vinden. Daarom leek het ons leuk om te delen hoe het met het koor gaat en wat we samen doen.
Twee keer per maand wordt er op donderdagavond vanaf ongeveer 20:00u met elkaar pretentieloos gezongen. De sfeer is gemoedelijk, ontspannen en vooral gezellig.
We zingen samen tot ongeveer 21:00u en praten daarna nog wat na onder het genot van koffie & thee. We zingen een paar Vrijeschool klassiekers, en daarnaast nog een paar seizoensgebonden liedjes. De liedjes die in canon kunnen, zijn veruit het populairst.
De sfeer is ongedwongen. We hebben geen ambities om op te treden of een bepaalde kwaliteit te halen. Het gaat vooral om samen plezier maken tijdens het zingen. Er is dus ook (nog) niet echt een leider. En hoewel we uiteraard ook nog steeds op zoek zijn naar een enthousiaste dirigent, gaat het ook nu eigenlijk best al prima. Bij het kerstspel voor de kerstvakantie hebben een paar leden die dat leuk vonden, als koor 'opgetreden' bij binnenkomst van het publiek. Hopelijk hebben jullie daar ook van genoten.
Vind je het leuk om ook een keer mee te zingen? Laat het weten door een bericht te sturen naar Lisanneverduijn@gmail.com. Of spreek haar of Freerk aan op het schoolplein.
Goed kunnen zingen is absoluut geen vereiste. We horen van sommige ouders dat ze wel mee willen doen, maar zeggen (of denken) dat ze niet kunnen zingen. Omdat we in een grotere groep zingen, is dat helemaal niet erg. Velen van ons hebben die onzekerheid. De liedjes die we zingen zijn vrij eenvoudig in toon- en nootvariatie. Waardoor je het makkelijk oppikt.
Twijfel je? Kom een keer meedoen om het te ervaren. De liedjes sturen we desgewenst vooraf op. En als je een liedje niet kent, mag je altijd luisteren of zachtjes mee-neuriën of we helpen je op gang. Dus laat je niet tegenhouden door onzekerheid over je stem of zangkunsten. Dat zou zonde zijn.
Op dit moment verzorgt Freerk de enige mannelijke stem in het koor, dus een smekend verzoek voor aanmeldingen van mannen. Zodat Freerk niet in zijn ééntje de basstem hoeft te verzorgen.
Groet,
Freerk Terpstra
06-48 96 15 91
Gevonden voorwerpen
Onze mooie kist raakt alweer behoorlijk vol met jassen, shirts, sjaals en (enkele) handschoenen. Kom zeker even kijken als je wat mist.
Prikbord
- zondag 21 januari: Heemtuin: vanaf 11.00 uur kunnen kinderen vanaf 6 jaar vogels spotten én vogelvoer maken. Adres: Veldpark, Zaandam.
- zondag 21 januari van 13.00 - 17.00 uur: Dino College bij het Zaans Natuur- en Milieucentrum. Erwin Kaspers weet (bijna) alles over dino’s en vertelt er graag over.
- Kindertheater de Pelikaan speelt op zondag 21 januari 'op Notenjacht'. Voor het programma: klik hier
- Hemlab: voor meer informatie over de activiteiten: klik hier
- woensdag 7 februari: lezing 'Liefdevol begrenzen' door Loïs Eijgenraam. Locatie: Andrieskerk, A.J. Ernststraat 869, Amsterdam. Van 20.00 - 21.30 uur. Tel. 06-35609944.